Οι μάγισσες του τρένου

Παρατίθεται μεταφρασμένη από τα Γαλλικά η δημοσίευση του lepetitjournal.com (Εφημερίδα για Γάλλους και γαλλόφωνους του εξωτερικού). Μπορείτε να δείτε την αρχική δημοσίευση εδώ.


ΘΕΑΤΡΟ - Οι μάγισσες του τρένου στο Ρουφ

Ως μέρος του θεατρικού μας δίμηνου ραντεβού, η Μαρία ΠΟΥΛΙΑ επιστρέφει μεταφερόμενη πίσω με το τρένο στο ΡΟΥΦ ή Μουσικό βαγόνι Orient Express.
Ένα παλιό βαγόνι του 19ου αιώνα έχει μετατραπεί σε μουσικό εστιατόριο, και στεγάζει μεταξύ τραγουδιών και θεάτρου, ένα σπάνιο θέαμα, τις «Μάγισσες στο ΡΟΥΦ". Μεγαλειώδες!

Φωτογραφίες ευγενική παραχώρηση από το τρένο ΡΟΥΦ

Σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει το βαγόνι ενός συρμού του 19 ου αιώνα; Τόπος ασυνήθιστος για τον οποίον ακούμε συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό, είχαμε αποφασίσει να επισκευτούμε το τρένο στο ΡΟΥΦ - μουσικό βαγόνι Orient Express. Αχ, τι υπέροχη έκπληξη!
Όχι πολύ μακριά από το σταθμό του μετρό Κεραμεικός κρύβεται κάτι υπέροχα καλλιτεχνικό. Τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζονται οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, δύο τραγουδιστές της Βόρειας Ελλάδας, δύο πραγματικά διαμάντια, σε ένα κοσμοπολίτικο ρεπερτόριο. Οχι, όχι δεσμεύσεις: δεν είναι μόνο για τους Έλληνες! Εδώ και πολύ καιρό είχαμε να βιώσουμε μια τέτοια εμπειρία. Το ταλέντο των ερμηνευτριών που είναι άφθονο, αλλά επίσης, και ίσως το σημαντικότερο, η ποιότητα της ατμόσφαιρας -πολύ φινετσάτη- ήταν που τράβηξε την προσοχή μας.

Μαγεία όλο χάρη
Μπαίνουμε. Και ήδη η ευγένεια και η θερμή υποδοχή προοιωνίζουν την καλή βραδιά. Εκ των προτέρων. Αντί να συναντήσουμε ένα συμβατικό φουαγιέ, ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να πιούμε ένα ποτό σε ένα μπαρ του προηγούμενου αιώνα υπό τους ήχους καλής μουσικής. Τα λεπτά περνούν. Ένας κουστουμαρισμένος κύριος, πραγματικά πολύ κομψός, μας οδηγεί στη θέση μας. Διασχίζοντας το στενό διάδρομο, αντιλαμβανόμαστε ότι το βαγόνι έχει μετατραπεί σε ένα εστιατόριο πρώτης τάξης. Αυτή είναι η στιγμή να παραγγείλετε το φαγητό - εφόσον επιθυμείτε. Σημείωση: τα πιάτα έρχονται κατά τη διάρκεια του διαλλείματος, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο.

Και τότε τα φώτα χαμηλώνουν, πέφτει σιωπή. Τα δύο κορίτσια ανεβαίνουν στη μικρή σκηνή και με το ξεκίνημα του πρώτου τραγουδιού, ξεκινά μια πραγματικά εξαιρετική βραδιά.
Παίζουν πιάνο, κιθάρα, τραγουδούν. Συνδυάζουν τη φινέτσα και την τεχνογνωσία ενός επαγγελματία με τη φλόγα ενός αυτοδίδακτου. Ανεπιτήδευτα, θα μας μεταφέρουν το μουσικό πλούτο πολλών χωρών, σε Ελληνικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Ρουμανικά, Σερβικά. Αν και δεν είναι ηθοποιοί, παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους ως μάγισσες. Χειρονομίες, κινήσεις, ξόρκια: όλα λέγονται και γίνονται σε ένα μαγευτικό ρυθμό.
Πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για το δικό τους πάθος; Ή για τη διακριτική σκηνοθεσία της Νατάσας Ζούκα; Δεν νοιώθουμε υποχρεωμένοι να διαπεράσουμε το πέπλο του μυστηρίου που περιβάλλει μια τόσο ωραία στιγμή. Η χάρη βρίσκεται παντού, στο κάθε τι.
Και για εκείνους που εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες, θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλό διονυσιακό επιχείρημα: υπάρχει τραγούδι, διασκέδαση και καλό φαγητό. Εν ολίγοις, μια ολοκληρωμένη έξοδος!
Η δική μας συμβουλή: ζητήστε να σας κρατήσουν μια καλή θέση μπροστά στη σκηνή. Και αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τη μαγεία που ασκούν αυτές οι ευγενείς νεαρές κυρίες.

Μαρία ΠΟΥΛΙΑ.

(www.lepetitjournal.com - Αθήνα) Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

...

[στοιχεία της παράστασης]

...


Η Μαρία ΠΟΥΛΙΑ είναι ηθοποιός του θεάτρου. Μεγάλη λάτρις των κομματιών, βγαίνει κάθε εβδομάδα προς ανακάλυψη ξεχασμένων μαργαριταριών.

(μετάφραση: Ιωάννης Πρωτονοτάριος)