Δύο μαργαριτάρια

Παρατίθεται μεταφρασμένη από τα Γερμανικά η δημοσίευση της Ελβετικής Kulturverein der Freunde Griechenlands (Ένωση Φίλων της Ελλάδας). Μπορείτε να δείτε την αρχική δημοσίευση εδώ.

Τίτλος: Zwei Perlen (Δύο μαργαριτάρια)

Κονσέρτο με κιθάρα και πιάνο, με την Ελένη Βουγιουκλή και τη Σουζάνα Βουγιουκλή στο Fauteuil της Βασιλείας. Για τους περίπου 80 θεατές που γέμισαν την αίθουσα Kaisersaal, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ήταν μέχρι τότε άγνωστες.

Το θέμα ήταν τραγούδια από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Αυτό όμως που παρουσίασαν οι δύο αδερφές Βουγιουκλή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τραγούδια από την Ελλάδα, κυρίως τη βόρεια, καθένα από τα οποία αποτελούσε κι έναν κρίκο από τη μεγάλη μουσική αλυσίδα της Ελλάδας. Ανάμεσα σ'αυτά, τραγούδια από την Τουρκία, την Αρμενία, τα Βαλκάνια, την Ισπανία και την Πορτογαλλία. Μικρά διαμάντια από τζαζ, κάντρυ και κυρίως μπλουζ συμπλήρωναν την θαυμάσια σύνθεση. Τα κομμάτια που ήταν ενορχηστρωμένα για κιθάρα και πιάνο παρουσιάστηκαν με μεγάλη δεξιοτεχνία από τις δύο καλλιτέχνιδες.

Η βαθιά, και μερικές φορές φαινομενικά "τραχιά" φωνή της Σουζάνας ερχόταν σε τέλεια αρμονία με τη λαμπερή φωνή της Ελένης. Έτσι αναδύθηκε μια μουσική, που από την πρώτη στιγμή το κοινό αφέθηκε να αιχμαλωτιστεί στα μάγια της, μάγια που δεν λύθηκαν καθόλη την σχεδόν δύο ωρών διάρκεια του προγράμματος. Ο απόλυτος έλεγχος της Ελένης φανέρωσε μια Κολορατούρα, χαρακτηριστική της ανατολικής Μεσογείου. Έτσι τα τραγούδια τους απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο μια απερίγραπτη δριμύτητα. Η Σουζάνα πέτυχε με εντυπωσιακό τρόπο, να επεκτείνει τη γέφυρα του Ελληνικού Ρεμπέτικου, από το Πορτογαλλικό φάδο, ως τα Αμερικάνικα μπλουζ. Το δικό τους μπλουζ "to be safe" είναι μια υπόσχεση για το μέλλον. Ήταν μια εμπνευσμένη βραδιά αυτό που μας προσέφεραν η Ελένη και η Σουζάνα. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας! Ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική κοινότητα της Ζυρίζης. Το κονσέρτο πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύ καλή και φιλική συνεργασία όλων. Η Ελένη και η Σουζάνα είναι δύο πραγματικά μαργαριτάρια. Θα κάνουμε το παν για να τις έχουμε και του χρόνου στη Βασιλεία.

Martin Müller
22 Οκτωβρίου 2005